Goji a léčení
Kustovnice čínská je silný antioxidant s imunostimulačním působením.
Podle Tradiční čínské medicíny:
vyživuje svaly, mozek, oči, všeobecně tonizuje k doplnění yin ledvin i jater a zvlhčení plic,
u slabostí beder a kolenou a mj. rovněž proti předčasnému výronu semene;
u závratí, bolestech hlavy, rozmazaném či slabém vidění;
při kašli z prázdnoty plic.
dodává cenné aminokyseliny, betakaroten, lutein,
polysacharidy, vitamíny B1, B2, C, vápník, železo i fosfor
příznivé ovlivnění látkové přeměny cukrů a hladiny cukrů v krvi,
snížení krevního tlaku,
zlepšuje rozmazané vidění a pomáhá při bolestech hlavy,
posiluje funkce jater a ledvin
pro překonání obecné slabosti a únavy.
RECEPTY S KUSTOVNICÍ-GOJI
Kustovnice se dá konzumovat jen tak čerstvá nebo spíše u nás sušená, i když by jste si ji mohli také pěstovat, ale o pěstování jindy.
Já jsem si oblíbil kustovnici používát k výrobě osvěžujících drinků, čajů a šejků. Při používání Goji se meze Vaší fantazii nekladou.
V létě by určitě nebylo od věci vyzkoušet domácí zmrzlinu z plodů věčného mládí.
Kustovnice-Goji: Super Ovoce
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmínit také beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.