E-shop pro Zdraví
BYLINKAŘSTVÍ | ČAJOVNA | KAVÁRNA | KOŘENÁŘSTVÍ | ZDRAVÁ VÝŽIVA | DOPLŇKY STRAVY|
B I O R E N E S A N C E . CZ
GOJI | KUSTOVNICE ČÍNSKÁ
Goji | Kustovnice čínská
SUPERBERRIES | GOJI BERRY |Gogi | Lycium Barbarum | wolfberry | KUSTOVNICE ČÍNSKÁ | LYCIUM CHINENSIS
Goji (godži) jsou sušené plody KUSTOVNICE ČÍNSKÉ (lycium chinensis). Goji mají sytě červenou barvu a jsou velké asi jako sušené rozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, jablkem nebo šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.
Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě! Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. tryptofan či isoleucin), až 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor), jsou jedním z nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče beta-karotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmínit také beta-sitosterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek.
Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály.* Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu. (*volné radikály vznikají např. jako vedlejší produkt dýchání a jsou dnes považovány za hlavní příčinu stárnutí a degenerace organismu)
Dlouholetý odborný lékařský konzultant časopisů „Journal of Longevity Research“ (Zápisník Výzkumu Dlouhověkosti) a „Muscle and Fitness“ (Svaly a Tělesná zdatnost) a vědecký pracovník, Američan Dr. Bob Delmonteque tvrdí: „Více než 15% bílkovin, 21 stopových minerálů a 18 aminokyselin činí z plodů Goji jedinečnou živinami nabitou „superpotravinu“ přesahující všechna známá kritéria. To co na mě dělá největší dojem je množství celosvětových klinických výzkumů, které za Goji stojí. Je dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti.“
Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální „živosti“ sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.